Hups, heti jäi eilen bloggaamatta vaikka lupasin. Nyt voidaan täydellä syyllä puhua itsensä pettämisestä, sillä tätä ei varmasti kukaan muu lue.

Juuri nyt olen herkistynyt diggailemaan alun toista vuotta vanhasta, uskollisesta ystävästä, Roomba-robottipölynimurista. Taustalla pörräävä kaveri tekee juuri selvää työ/lastenhuoneen pölyistä. Ai, nyt se on valmis, ei kun takaisin laturiin.

Tuollainen robotti on aivan ihmeellinen veitikka. Se ihan tosissaan hoitelee imuroinnin mun puolesta, ja aika hyvin vielä. Siis ainakin paremmin kuin minä. Eri tavalla tosin, se ei huitele huonetta kolmessa minuutissa ja häärää ympäriinsä kuin heikkopäinen, tai siis raivohullu heikkopäinen.

Se mitä se siis tekee on se, että se lähtee latausasemastaan liikenteeseen ajastettuna tai käskystä, ja ajelee olikohan se nyt kolmella eri tekniikalla ympäriinsä parilla eri tavalla määritettyä aluetta kunnes se joko toteaa että tämä riittää, akku loppuu tai on aika siirtyä seuraavaan kohteeseen. Eri vehkeillä on erilaisia toimintamalleja, ja tää Roomba laittaa menemään näennäisen sattumanvaraisesti pitkin ja poikin. Joka kerta kun se lähtee liikkeelle, se alkaa kartoittamaan ympäristöä uudelleen ja tekee siitä omat johtopäätöksensä, eli jonkun tuolin siirtäminen eri paikkaan ei edellytä mitään uudelleen ohjelmointia.

Jotta vempele voi toimia jumittelematta sinne tänne, tulee luonnollisesti huomioida että se on kone ja sillä on omat rajoitteensa. Kynnykset on ok, sähköjohdot ei. Portaat on ok, vesilätäköt ei. Matot on ok tiettyyn pisteeseen asti, sukat ei. Huonekalujen alle pääsee jos korkeutta ja kulkuaukkoa on riittävästi. Me ollaan kätketty kaikki johdot pois silmistä, mikä jo itsessään edistää siistiä meininkiä, duunattu ekstrapyykkikori makkariin johon voi heti nakata sukat ja kalsarit pois pyörimästä ja opeteltu olemaan heittelemättä niitä muualle. Ei-tärkeät huonekalut, jotka ei pelanneet pölkkärin kanssa, on pikkuhiljaa poistettu ja uusissa on otettu huomioon asianmukaiset mitat. Tärkeät huonekalut, jotka eivät pelanneet pölkkärin kanssa, on jollain tapaa fiksattu pelaamaan sen kanssa, tai sitten vaan annettu olla. Mutta nämä on kaikki pikkuhiljaa tai muuton yhteydessä tehtyjä juttuja, ei mitään sellaista mikä on pakko tehdä heti jos tuollaisen hankkii. Paitsi johdot ja sukat...

Mutta sitten. Se vaan pelaa. Se imuroi hitaasti ja pitää möykkää, niin kuin imurit pitää, tai oikeastaan niin kuin fööni, sillä se imuriyksikkö on tosi snadi. Mutta se tekee sen silloin kun itse ollaan poissa tai toisessa huoneessa. Ja joku Fanny-täti osaa varmasti imuroida paremmin ja huolellisemmin kuin tämä häiskä, mutta ei tee sitä meillä, eikä varsinkaan joka päivä, eikä tälle tarvitse keittää kahveja eikä tilittää vauvamasun muodoista pääteltyä sukupuolta tulevalle imurinkäskijälle. Toisaalta edes Fanny-täti ei saa samaa tulosta aikaan matoissa. Roombassa on harja ja tela, jotka pyörivät vastakkain ja nakkaavat romut lattialta/matolta keruuastiaan, ja harjan perässä tulee imuri joka ottaa pienemmät hippuset talteen. HEPA-suodatin on tilauksessa, ja sen pitäisi putsata huohotusilma aika tehokkaasti. Totta puhuen, väitän tässä Fanny-tätiä tehokkaammaksi vain koska sellainen on ihmisten mielestä kivaa kun puhutaan koneista. Tosiasiassa tuolle ei kukaan, ainakaan normisiivousentusiasmilla varustettu, ihmisen lapsi pärjää. Voin sen sanoa kun en tässä mitään myy.

Mutta mihin menee kököt? Huoltohommiin joutuu vääjäämättä jos tällaisen hankkii. Laitteessa on boksi jota pitää tyhjentää pari kertaa viikossa. Aikaa siihen menee alle puoli minuuttia vaikka pyyhkäisisi suotimenkin harjalla. About kerran kuussa se olisi hyvä puhdistaa hieman perusteellisemmin, eli kaveri pöydälle katolleen ja harjat irti. Vähän lakrujen putsailua ja karvojen irtinyhtämistä, sen verran suttuista touhua etten sohvalla putsaisi mutta ruokapöydällä ihan hyvin. Ruuvarilla voi availla eri osioita, laite on suunniteltu siten että sitä voi purkailla fiksusti ihan taviksetkin. Itse asiassa tekelettä käytetään pohjana aika monen pellepelottoman virityksissä, ja siihen voi ostaa koodauspaketteja ja vaikka mitä, kun vähän googlaa. Joku oli asentanut kanteen kymmeniä ledejä joilla se sitten teki kivoja kuvioita kun se imuroi ja soitteli jotain jenkkien kansallishymniä... No joo. Putsailu pidentää joka tapauksessa ikää, ja se on oikeasti ihan kivaa, etenkin jos varaa käden ulottuville hieman pilsneriä. Yksi pullo riittää harjojen puhdistukseen, kahdella käydään läpi myös nurkkaharja ja eturengas, kolmella saadaan auki jo pohjalevy... Harjayksikön hammasrattaiden esiinkaivaminen, puhdistus ja voitelu vei sikspäkin, koko illan ja tuotti pikkuisen sivuäänen.

Normiarjessa ollaan käytetty sellaista ajastusta että pölkkis lähtee liikenteeseen aina arkiaamuisin klo 10 milloin himassa ei ole ketään, ja vetäisee olkkarin, keittiön ja osan eteisestä. Näin saadan katettua päivittäin ne alueet missä skeidaa syntyy eniten. Samalla ollaan rauhoitettu ne alueet joissa on yleensä kamaa levällään mutta skeidaa ei välttämättä niin kamalasti kulje, eli työhuone, eteisen kenkäläjäosio ja makkari. Viikonloppuisin tai milloin huvittaa ollaan sitten vedätytetty muut alueet, kuitenkin siten, että mellakka ei todellakaan ala automaattisesti kello kymmenen. Nyt kun hengaillaan enemmän himassa perheteknisistä syistä, laite pitää yrittää muistaa napsauttaa toimiin kun lähtee ulos, tai sitten vaan jaksaa kuunnella sitä. Ei se niin kamalaa ole.

Normaalin 5 kertaa viikossa-kierron ollessa nyt tauolla huomaa aika nopeasti että pölyn määrä lisääntyy kämpässä. Tuo laitehan ei ime muuta kuin lattiat ja nekin huonommin kuin Fanny-täti. Toisin sanoen, aiempi päätelmäni että tuon siivousteho perustuu paljolti siihen että se tekee sitä niin tolkuttoman usein pitää kaiketi paikkansa. Mutta jos kodin isoin taso, lattia, imuroidaan joka päivä pölystä vapaaksi, niin kyllähän se toimii. Iso määrä imurointia kuluttaa akkua, nyt on vaihdettu kertaalleen uuteen reilun vuoden ikäinen akku. Hintaa sillä oli melkein huntti, mutta ainakaan Suomesta tilaamalla en löytänyt teholtaan vastaavia irtokennostoja edes samaan hintaan, saati edukkaammin. Aika näyttää toimiiko uusi akku kauemmin, vrt. tulostimen musteet.

 

Ja sitten ne huonot puolet. Vähän joutuu säätämään että saa sen skulaamaan himassa hyvin, ts. valvomatta ja irroittelematta. Hyvin vähän, sillä se mm. rimpuilee itsensä irti mattojen hapsuista jne. Itse asiassa vähemmän kuin normi imurointi teettää vaivaa, eli ei ole huono puoli. Sitten, on hidas ja möykkää. No, möykkää vähemmän kuin tavallinen imuri ja tekee hommat hitaasti ja varmasti silloin kun olen itse esim. bissellä. Ei ole huono puoli. Kallis on. Totta, jos ostaa halvan imurin. Ei ole totta jos ostaa kalliin imurin. Huonoin puoli todellisuudessa on se että tuohon on jo tutustuttu, pitäis saada uusi malli jota voisi ihmetellä. Työnsä hoitaa tuokin.